Archief voor de maand maart, 2007

Hilma Hooker


2007
03.29

Na een ochtendje te hebben gewerkt, hebben we vanmiddag gedoken op de Hilma Hooker. De Hilma Hooker is een oude drugsboot die is onderschept en die in 1984 is afgezonken. Momenteel ligt de boot dus al zo’n 23 jaar op de bodem en is een leuke redelijk toegankelijke duikplek. Het ondiepste punt van de boot lig op zo’n 17,9 meter en het diepste punt op zo’n 30 meter.

De duikplaats staat bekend om de vele tarpons die hier verblijven, het koraal op de boot valt tegen, er zit nog niet echt veel op. Ook is de boot in de loop van  de jaren aardig gestript. Veel details zie je dus ook niet meer. Toch blijft het een mysterieuze ervaring, een duikplaats die je zeker gezien moet hebben op Bonaire.

Hieronder wat foto’s van de boot en de vissen die er rondzwemmen (tarpons en groupers):

Hilmahooker1

Hilmahooker2

Mast

Roerschroef

Stuurhuis

Stuurwiel

Tarpon_1

Baars_1

Koraal

Koraal2

Lucky, dolfijnen en bezoek aan Cargill Salt (UPDATE)


2007
03.28

De laatste paar dagen hebben we lekker lui gedaan en niet veel ondernomen. Eergisteren (maandag) hebben we dolfijnen gezien hier achter het huis. Nog geen 10 minuten voordat de dolfijnen zich vertoonden ging hier tweemaal de telefoon over, dit is wel vaker gebeurd als we de dolfijnen zagen. Van de buurman hebben we begrepen dat er een dolfijn alarm is en dat de buurt elkaar door middel van de telefoon informeert dat ze er weer zijn. Volgende keer als de telefoon weer tweemaal overgaat dan duiken we hier het water in.

Dolfijnen1_1

Dolfijn

Op speciaal verzoek hebben we ook Lucky op de foto gezet. Lucky is de hond van Barbara en Annemarie. Een schat van een beest, helaas is Lucky wel blind en erg oud (bijna 16 jaar). Lucky heeft het hier erg naar haar zin, banjert vrolijk rond, loopt af en toe een keer tegen een stoel of iets wat er normaal niet stond, en loopt daarna gewoon weer verder.

Lucky

Gisteravond (dinsdag) was er een hele mooie zonsondergang te zien:

Ondergaandezon

Ondergaandezon2

Vandaag zijn we naar de Cargill Salt geweest. Cargill Salt is de onderneming die de zoutpannen exploiteert. Jaarlijks tussen de 300.000 en 500.000 ton aan zout wordt er geproduceerd. We zijn even een kijkje wezen nemen en kregen een vriendelijke uitleg hoe het allemaal werkt.

Zoutpannen15

Zoutpannen1_1

Zoutpannen2

Zoutpannen3

Vanmiddag gaan we weer een duik maken in het zuiden in de hoop weer heel veel mooie dingen te zien.

UPDATE: Inmiddels hebben we gedoken. We zijn nogmaals bij The Lake geweest. Dit keer geen murenes maar wel een aardige stroming. Ondanks het vele zwemmen hebben we toch nog 55 minuten gedoken en hebben we toch een aantal mooie dingen gezien.

Overal waar we duiken komen we veel vis tegen, het aantal vissen op deze foto hebben we maar niet geteld:

Duikvissen

De Batwing Coral Crab, deze soort hebben we al eerder gefotografeerd en staat ook ergens op de weblog.

Duikkrab

Een Lettuce Sea Slug:

Duiklettuceseaslug

Nogmaals een Lettuce Sea Slug maar deze ziet er toch weer anders uit (geen groene print in het midden):

Duikslak

Een drietal Horse Eye Jacks die vlak lang mijn (Mark) duikbril zwommen, de foto is genomen op 28 meter diepte vandaar de blauwere kleur. Ze vonden ons ook wel interessant en zwommen een tijdje met ons mee.

Horseeyejack

En tot slot een Fireworm, de naam zegt het al: vooral niet aankomen!

Fireworm

AYO Daan, Mark & Lucky

Duiken Red Slave, Nukove beach & 2 duiken in Park Washington Slagbaai


2007
03.19

Eergisteren hebben we gedoken in het zuiden, Red Slave een duikplek voor gevorderde duikers die bekend staat om de stroming. Wij hadden mazzel … geen stroming te bekennen… dus lekker relaxed duiken. Tijdens de duik veel koraal en heel veel kleine visjes. We zagen ook deze Honeycomb Cow Fish:

Honeycombcowfish

Een Spanish Lobster:

Spanishlobster

Gisteren en vandaag zijn we ook weer lekker aan het duiken geweest. De duik bij Nukove beach in het noorden, voorbij de Bopec, is een plek waar het moeilijk in- en uitkomen is. We werden voor de moeite die we hadden gedaan om erin en eruit te komen beloond met een mooie duik. We kwamen onder andere het volgende tegen:

Spotted Spiny Lobster:

Spottedspinylobster

Een Scarlet Striped Cleaning Shrimp:

Garnaal

Batwing Coral Crab:

Krab

‘S-avonds achter het huis was deze mooie lucht te zien:

Lucht

Vandaag zijn we vroeg opgestaan en richting het park Washington Slagbaai gereden voor een tweetal duiken. De eerste duik was bij Playa Funchi. Het koraal was niet echt bijzonder, veel beschadigd koraal door de storm in 1999 (Lenny). Ondanks dat was het zeker de moeite waard, een hele mooie duik.

Een kleine Common Octopus:

Commonoctopus

We zagen deze schildpad (helaas pas de tweede die we gezien hebben deze vakantie):

Schildpad

Caribbean Spiny Lobster:

Caribbeanspinylobster

En een Barracuda:

Barracuda

Na de duik zijn we meteen doorgereden naar Washington Slagbaai. Hier hebben we eerst lekker gelunched en daarna even lekker gerelaxed om het eten wat te laten zakken. Ondertussen genoten we van de mooie lucht rondom de zon. We denken dat het een “Halo” was wat we zagen. Het zag er in ieder geval uit als een regenboog rondom de zon. Helaas hadden we de spiegelreflexcamera niet mee en moesten we het doen met de onderwatercamera.

Halo

De duik die volgde was helaas teleurstellend, hier heeft orkaan Lenny in 1999 echt huisgehouden met als resultaat overal overhoopliggend en dood koraal. Hier en daar een stukje koraal wat moeite doet te overleven, het zal nog tientallen jaren duren voordat het hier weer een beetje lijkt op wat het geweest moet zijn.

We hebben tijdens deze laatste duik dus ook geen foto’s gemaakt. Helaas is dit tot nu toe echt de minst mooie plek waar we hebben gedoken (we zijn natuurlijk wel wat verwend geraakt met al het moois wat we tijdens eerdere duiken hebben gezien)!